sâmbătă, 9 mai 2009

Saptamana Muzicii Noi - Bucuresti 23-30 mai


"Saptamana Intenationala a Muzicii Noi" este cel mai important si extins festival de gen din Romania. Amatorii de "avioane" il cunosc bine, probabil, pentru ca se incapataneaza sa nu ia in seama obstacolele financiare si sa existe din 1990, cand a avut loc prima editie, coordonata de Stefan Niculescu. Cu bune si rele, ca orice festival, SIMN a adus in cele 18 editii anterioare, printre "maculatura" inevitabila, compozitori si interpreti extraordinari, fiind un prilej foarte bun de a testa atmosfera "de afara" - de altfel, tema acestei cele de a 19-a editii este "Muzica Lumii" (nici o legatura cu comerciala "World Music" care a inundat standurile cu CD-uri), ea propunandu-si sa evidentieze legaturile dintre spatii muzicale indepartate atat din punct de vedere geografic, cat si temporal (permanenta arhetipurilor). Totodata, organizatorii SIMN si-au propus sa omagieze doi compozitori de renume international, care aniverseaza anul acesta varste rotunde: englezul Jonathan Harvey si japonezul Joji Yuasa.
Programul complet al festivalului il puteti afla aici, ma voi multumi sa subliniez evenimentele pe care nu ar merita sa le pierdeti.

Duminica, 24 mai, la orele 12:00, in Aula Palatului Cantacuzino, recital de koto (instrument traditional japonez cu coarde ciupite)sustinut de Nanae Yoshimura (koto si voce), care va da si explicatii asupra instrumentului si muzicilor interpretate.
In aceeasi zi, la orele 18:00, la Ateneu, recital de flaut Mario Caroli, pe care l-am laudat aici (si Sabina aici). Iar la 20:00, tot la Ateneu, acelasi Caroli canta cu ansamblul francez Linea. O zi plina, in concluzie.

Luni, 25 mai, orele 19:00,Ateneu - concert-portret Joji Yuasa, considerat a fi unul din cei mai mari compozitori japonezi ever (si credeti-ma ca Japonia are o viata muzicala "culta" foarte importanta).

Marti, 26 mai, orele 19:00, Ateneu - recital de blockflote Toshio Suzuki, interpret genial. Pentru cine crede ca flautul de lemn este un instrument dulce, dragalas dar cam limitat din punct de vedere expresiv, concertul va fi o surpriza.

Miercuri, 27 mai, orele 17:00, recital al ansamblului TAFEAL, despre care am mai scris aici. Mai multe nu spun, pentru ca voi fi acuzata de self-promotion :-D.

Joi, 28 mai, Aula Palatului Cantacuzino, orele 17:00 - recital al minunatului pianist Sorin Petrescu, pe care nu il stie lumea indeajuns. Un magician al clapelor.

Vineri, 29 mai, orele 19:15, concert al Orchestrei Nationale Radio, cu un dirijor olandez. "Body Mandala" de Harvey e o lucrare excelenta.

Sambata, 30 mai, orele 20:00, la Conservator, sala Enescu: "Transparentele Aripi", spectacol realizat de Ion Bogdan Stefanescu si Horia Maxim (deapre care eu mai scris aici si Sabina aici). Poezia muzicii si muzicalitatea poeziei.
(Tot sambata, 30 mai, mai are loc un eveniment important: se marita colega noastra Ana, care nu a scris pana acum deloc pe blog si va fi certata si trasa de urechi... ).

Cateva adrese utile:
Ateneul Roman: hai ca stiti unde e...
Conservatorul de Muzica (in prezent, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti): str. Stirbei Voda nr. 33. Sala "Enescu" e la etajul I.
Palatul Cantacuzino aka Muzeul George Enescu (aka sediul Uniunii Compozitorior si Muzicologilor, inteleg ca nu pentru multa vreme): Calea Victoriei nr.141.

EDIT: INTRAREA LA TOATE CONCERTELE ESTE GRATUITA!!!!

4 comentarii:

Vlad spunea...

Pacat ca adresele de la cimec nu se incarca nu sub nici o forma.

Anonim spunea...

Mie mi-au mers acuma, mai incearca o data. Au avut ei o problema cu site-ul

Cristian Vararu spunea...

Doamne, mi-e şi milă de toţi muzicienii ăştia că e totul moca...! Şi o spun deşi nu sunt în cea mai strălucită perioadă d.p.d.v. al bănuţilor. :P See you there, gurls!

Anonim spunea...

Moca, nemoca, o sa vezi ca tot goale vor fi salile. Noroc ca majoritatea concertelor sunt in Aula si acolo se umple cu 10 oameni...
In alta ordne de idei, mila sa iti fie de interpretii romani, ca aia straini sunt platiti (altfel nu se uitau nici cu fundul la noi), iar cei romani platesc nesimtirea ministerului/uniunii etc