sâmbătă, 24 decembrie 2011

A Little Crumb for Christmas

Craciun Fericit! a venit si timpul nevrozelor de sezon, a alergaturii dupa cadouri si a abuzului de sarmale. Iata ceva sa va descreteasca fruntile si sa va aminteasca de magia care ar trebui sa domine aceasta perioada.

A Little Suite for Christmas, A.D. 1979 a fost scrisa de George Crumb cu gandul la superbele fresce ale lui Giotto din Capela Arena din Padova (1305-1306). Cele 7 miniaturi sunt adevarate bijuterii muzicale, concepute in stilul extrem de personal al compozitorului - colaj de obiecte muzicale, extinderea posibilitatilor timbrale ale pianului, joc de registre, fragmente de scari pentatonice sau de hexatonii (gama in tonuri).


1. The Visitation este o reprezentare sonora a clopotului, instrument sacru predilect, in diferite ipostaze: ciorchini hexatonici, franturi melodice pregnante, clustere (acord din secunde mici) stranii in grav. Printre bataile clopotelor, cantece de pasari in registrul acut.

2. Berceuse for the Infant Jesu, un cantec de leagan bimodal ce suprapune un ostinato obsedant cu o melodie pentatonica, un leitmotiv ce revine obsendant in creatia compozitorului.

3. The Sheperd's Noel creeaza un spatiu pastoral in care cantece de pasari in ritmuri diverse isi raspund unul altuia, fie ele cromatice, fie hexatonice.

4. Adoration of the Magi - un palindrom imperfect (ABCAB) in care franturi pentatonice se succed si se suprapun pe o melodica "primitiva" dar jubilatorie ce aminteste de folclorul copiilor.


5. Nativity Dance sintetizeaza elemente din partile precedente, intr-o scriitura eterogena si exuberanta ce reflecta o bucurie imensa a momentului sacru.

6. Canticle of the Holy Night suprapune trei lumi sonore diferite, intr-un palimpsest misterios: o obsesie lenta in corzi ciupite, o melodica fragmentata, discontinua si un citat deformat, un colind englez din secolul XVI ("Coventry Carol") cantat cu efectul de "harpa eoliana" (clapele apasate silentios si glissando pe corzi cu cealalta mana) si in pizzicato pe corzi.

7. Carol of the Bells - colinda jubilatorie a clopotelor readuce ecouri din prima parte, creind un nou tip de clopot, prin suprapunerea a 3 sau 4 scari pentatonice diferite.

Auditie placuta!




Niciun comentariu: