vineri, 25 noiembrie 2011

InnerSound

Echipa Contemporania (Sabina & Diana) impreuna cu o mana de prieteni de nadejde va invita vara viitoare la un mic festival-experienta, care isi propune sa demonstreze ca emotie si expresivitate exista in orice tip de muzica.



InnerSound

Festival de Arte Noi
Bucureşti, 28-30 august 2012


Organizatori:


Sabina Ulubeanu, director artistic
Diana Rotaru, director artistic, manager de proiect
Mihai Cucu, coordonator arte vizuale
PR/Creative consultant: Adina Hotinceanu
Asociatia OPUS – preşedinte Cătălin Creţu

Parteneri:

Muzeul Ţăranului Român
Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti – Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia (CMeM)
Asociaţia ARTEk (Olanda)
Dublin Sound Lab (Irlanda)

Loc:

Muzeul Ţăranului Român, Clubul Ţăranului

Conceput ca o alternativă pentru festivalurile de tip convenţional, InnerSound îşi propune ca, într-un timp şi spațiu limitat, să elibereze publicul de prejudecăţile inerente create de delimitarea artificială dintr-o sală de concert sau de spectacol (scenă-public).

Într-un spaţiu intim, relaxat şi relaxant, primitor, publicul va putea comunica direct cu artiştii şi va pătrunde în altă lume. O lume a misterului şi a magiei sonore şi vizuale, ascunse sub masca realităţii.

Simbolul InnerSound este fereastra deschisă către interior, către propriile vise şi idei creative, simbol extras din fotografia Sabinei Ulubeanu.

Timp de trei zile, canicula bucureşteană va putea fi îmblânzită de experienţe artistice cu totul deosebite, centrate în jurul MUZICII şi a IMAGINII. Tineri interpreţi, compozitori, fotografi şi artişti video din Romania, Elveţia, Irlanda şi Olanda îşi vor asuma rolul de gazde şi de magicieni. Invitaţii festivalului sunt fie artişti de renume internaţional, fie tineri creatori plini de entuziasm a căror valoare a fost deja recunoscută în mediul cultural românesc şi nu numai. Pentru mulţi dintre noi, o experienţă culturală cu adevărat “reuşită” este cea savurată acasă, în fotoliul preferat, sau într-un club cu prieteni dragi, ascultând sau privind ceea ce îţi place cu adevarat. Scopul nostru este să oferim publicului bucureştean o asemenea experienţă.

Evenimentele InnerSound 2012

Instalaţie audio-video: Cătălin Creţu

Într-unul dintre spaţiile InnerSound (spaţiu conceput în spiritul fotografiei simbol) va funcţiona o instalaţie video-muzicală concepută de Cătălin Creţu. Instalaţia va crea un spaţiu de tranziţie pentru public, o punte între lumea reală şi cea imaginară, oferită de InnerSound.

Expoziţie foto

O expoziţie foto permanentă semnată Sabina Ulubeanu, Mirona Radu, Mihai Cucu, Gyuri Ilinca, Cristina Irian şi Horia Niţu va însoţi toate evenimentele InnerSound.

Întâlniri în timp şi spaţiu

Întâlniri în timp şi spaţiu vor fi micro-concerte care vor cuprinde muzici din toate timpurile, publicul călătorind de la un interpret la altul.

Participă: Alexandru Tomescu (vioară), Laura Buruiană (violoncel), Ana Chifu (flaut), Irina Ungureanu (soprana), Tamara Dica (viola), Maria Chifu (fagot) etc.



Grünes Blatt (Elveţia)
Hăulita de la Gorj
Grupul elveţian Grünes Blatt (“Frunză Verde”), format din Irina Ungureanu (voce), Dominique Girod (contrabas), Urs Vögeli (chitară electrică) şi Mats Spillmann (trompetă), vor oferi improvizaţii pe muzică tradiţională românească, fuzionând elemente de muzică nouă, cultă, cu free jazz şi folk. Fascinantul amestec sonor va cuprinde şi compoziţii ale lui Dominique Girod. Irina Ungureanu este una din cele mai versatile şi apreciate voci din lumea muzicii noi şi experimentale, dar şi un dedicat promotor al stratului muzical arhaic românesc, modelat de culori ale timpului prezent.



Henry Vega: Worm Songs (Olanda)

Un hipnotic spectacol multimedia de o ora pentru voce şi computer creat de compozitorul Henry Vega (Olanda/S.U.A.), va aduce în atenţia publicului o altă voce de excepţie, Anat Spiegel (Olanda/Israel), al cărei stil non-convenţional se datorează implicării în zone muzicale extrem de diverse, de la electro-pop la muzică contemporană. Procesarea live a vocii este dublată de cea a imaginilor video, forme nepământene născute din imaginaţia lui Emmanuel Flores (Olanda/Mexic).


Seară de film

Cineaşti şi artişti video vor prezenta o serie de scurtmetraje, a căror muzică originală, născocită de tineri compozitori români, va fi interpretată live. Scurtmetrajele, având ca temă comună simbolul ferestrei, vor reprezenta o referire la tradiţia cinematografică a filmului mut acompaniat de muzică live, acest tip de eveniment fiind inedit în spaţiul cultural românesc. Sabina Ulubeanu, Darie Nemeş-Bota, Diana Gheorghiu, Cornelia Zambilă, Cristian Lolea Cristina Uruc şi Victor Colţea vor traduce prin sunete poveştile concepute de Mirona Radu, Mihai Cucu, Emmanuel Flores, Oana Nechifor, Pim Heerkens, Adriana Sandu.

Toate proiectele din seara de film vor fi concepute special pentru InnerSound, avand ca liant simbolul ferestrei.

Interpretează: Ana Chifu (flaut), Maria Chifu (fagot), Tamara Dica (viola), Laura Buruiană (violoncel)

Irinel Anghel & Sorin Romanescu: Why Not?

Duo-ul Anghel & Romanescu este reprezentativ pentru muzica experimentală din România, şi binecunoscut pentru versatilitatea şi creativitatea prin care explorează mereu noi idei, noi teritorii. Din acest motiv, muzica lor nu poate fi cuprinsă cu o singură etichetă. Au inventat noi genuri muzicale şi spectaculare: innerworld music, sound cooking, electronade, SONeerie, loopsterie, RenaiScienceFiction opera. Cei doi muzicieni, deopotrivă compozitori şi interpreţi garantează prin prezenţa lor evenimente ne-obişnuite. Acesta este un spaţiu imaginativ pe care cei doi îl câştigă pas cu pas, limitele fiind împinse din ce în ce mai departe de o “normalitate” unanim acceptată. Niciodată nu îşi deconspiră în totalitate proiectele, lăsând publicul să savureze surprizele şi misterul apariţiei lor scenice şi muzicale.



Improvizaţie vocală

Irina Ungureanu şi Anat Spiegel îşi vor împleti vocile într-o improvizaţie experimentală, o călătorie prin sonorităţi non-convenţionale.

Dublin Sound Lab (Irlanda)

Dublin Sound Lab este un ansamblu din Irlanda specializat in muzica electroacustica si in procesari live cu ajutorul computerului. Ansamblul a fost format in 2008 de catre compozitorul Fergal Dowling si organistul Michael Quinn, si a interpretat, pana acum, lucrari ale celor mai importanti compozitori contemporani.



SeduCânt:Sonic Woods (Romania)

SeduCânt propune un tip de interpret modern, deja adoptat de diverse ansambluri de aici şi de peste hotare, un interpret polivalent, care se foloseşte de întreg arsenalul său expresiv – instrument, corp, voce, mimică. SeduCânt a participat până acum la festivaluri de muzică contemporană şi nu numai – Meridian (Bucureşti, decembrie 2010), SIMN sau Cluj Modern (2011), JazzAndMore (Sibiu, 2011).
In cadrul InnerSoud, SeduCant va realiza, cu ajutorul sculptorului Panaite Chifu, o instalatie scenografica, punctata de elemente muzicale, video si coregrafice, un spectacol ce se va numi Sonic Woods si care va sugera o lume bizara, inversata, o lume in care padurile cresc din cer si cerul, din oameni. Cele doua interprete, Ana si Maria Chifu vor culege si se vor juca cu instrumente din padurea suspendata.

Niciun comentariu: