vineri, 14 mai 2010

SIMN 2010

Saptamana Internationala a Muzicii Noi, cel mai amplu si mai important festival de muzica noua din Romania, se pregateste de o noua editie, ce va avea loc, la fel ca in fiecare an, intre 23 si 30 mai.

Actuala editie le are ca directoare artistice pe compozitoarele Irinel Anghel si Mihaela Vosganian, ale caror preocupari sincretice si experimentale sunt vizibile in alcatuirea programului. Editia 2010 a festivalului are ca "tema" CALATORIA, nu numai printre muzici din diferite zone geografice, nu numai printre stiluri diferite, estetici diferite, ci si in interiorul propriei identitati.

Prima zi a festivalului este o "Calatorie muzicala la Palatul Mogosoaia". Preiau de pe site-ul festivalului (unde puteti gasi mai multe informatii):

"Prima zi a festivalului are o poveste, are un traseu, o harta, are ghizi, indicii vizuale si muzicale. Povestea este data de tema expozitiei de sculptura a artistei Raluca Ghideanu: “Prison of Life”, care este metafora inchisorii iluzorii a mintii noastre, a separarii de exterior si de noi insine, din care poti iesi prin solutii creative.
Pe tot parcursul zilei, artistii si publicul strabat acest traseu al pasilor creativi pentru a gasi drumul catre libertatea de a fi tu insuti. Ultima oprire (Vortando – Connecting to Your Inner Power), pe marginea lacului din spatele palatului, ofera explicit solutia iesirii din iluzia limitelor, intr-un performance inspirat de cuvantul magic inventat de un copil pentru a-i da putere: VORTANDO. Muzicienii canta la un moment dat legati la ochi, coboara in muzica, se intalnesc cu propria putere creativa pentru a o aduce la suprafata. Este ultimul pas al traseului pe care, parcurgandu-l, puteti intalni multi artisti interpreti si compozitori ce participa la aceasta calatorie..."




Un alt punct de reper al SIMN 2010 este "Magicland-ul", un spatiu creat in curtea Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei 141) in care vor fi montate instalatii sonore (Johannes S. Sistermanns), vor avea loc expozitii, se va dansa (Vava Stefanescu sau Angelika Adalbert si Farid Fairuz cu LoveBubbleStory), se va canta la chitara (Sergio Altamura, Sorin Romanescu), vor avea loc "sambete sonore", un spectacol relizat de copii, coordonat de compozitorul Thomas Beimel sau se vor reinterpreta "Anotimpurile" vivaldiene de catre duo-ul George Kentros (vioara) & Mattias Petersson (compozitor, computer music) cu micul "show" there are no more four seasons (un adevarat hit in Suedia in materie de vanzare de CD-uri).

"I'm alive!" va promova tinerii compozitori (ansamblul ICon Arts) iar Radiodifuziunea Romana va gazdui 4 concerte interpretate de muzicieni precum Eva Marie Houben (orga), Barrie Webb (trombon), Daniel Kientzy (saxofon), Emil Sein (saxofon), Andrei Tanasescu (pian/compozitor), Orchestra Nationala Radio sau ansamblul PROFIL.

Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti va gazdui muzica electroscustica (proiectul MultiLudicMedia, in colaborare cu U.N.A.T.C. sau concertul trio-ului Ioachimescu) si o opera (AVE, de Liviu Danceanu). Aula Palatului Cantacuzino va oferi concerte camerale (ansamblurile devotioModerna, Trio Aperto, Trio Contraste, Traiect, corul Accoustic,trio-ul Beimel / Roderburg / Sebat, saxofonistul Emil Sein si trombonistul Barrie Webb).

Programul complet al festivalului il gasiti aici.

Niciun comentariu: