marți, 8 decembrie 2009

Implozie-Explozie

Ieri seara a avut loc concertul de deschidere a Festivalului de muzica contemporana MERIDIAN, festival organizat de SNR-SIMC (Sectiunea Nationala Romana a Societatii Internationale de Muzica Contemporana, phew that was a long one). Concertul, care a avut loc in Sala Enescu a U.N.M.B., a fost sustinut de unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de muzica noua din Romania, ansamblul PROFIL Sinfonietta, dirijat de minunatul Tiberiu Soare - unul dintre cei mai talentati si entuziasti dirijori din Romania - si sub auspiciile directorului sau artistic, Dan Dediu - unul dintre cei mai valorosi si "renascentisti" muzicieni din Romania. Premisele concertului au fost, deci, foarte favorabile.

Structura festivalului pare ca se va desfasura si in continuare dupa tipicul acestui eveniment muzical si anume, un balans intre doi poli energetici: unul imploziv si altul exploziv.

IMPLOZIE de fonduri, festivalul aflandu-se astfel in imposibilitatea de a invita ansambluri straine si de a organiza mai mult de patru (!) concerte.
EXPLOZIE de entuziasm a directorului Sorin Lerescu si a muzicienilor implicati.

IMPLOZIE de public, nici macar studentii de la compozitie ai U.N.M.B. nesinchisindu-se sa traga o raita in sala Enescu (si probabil ca se va repeta situatia si la evenimentele urmatoare)
EXPLOZIE - desi marunta, semnificativa - de interes in randurile unor ne-muzicieni participanti la concert si care, probabil ca vor mai reveni.

IMPLOZIE de timp de repetitie, avand drept consecinta neprezentarea chiar la inaltimea cunoscuta a interpretilor.
EXPLOZIE de talent si placere de a canta a acestora, compensatoare a altor probleme.

IMPLOZIE a ansamblului Profil Sinfonietta in mici grupari camerale, in patru dintre lucrarile din program.
EXPLOZIE a ansamblului Profil Sinfonietta in intreaga sa componenta, in ultimele doua lucrari din program.

IMPLOZIE de tensiune in Slow Burn, lucrarea irlandezului Ed Bennett, topita intr-o tesatura lenta, delicata, insa bruiata de nori de mici zgomote (o mostra a preferintelor compozitoruilui pentru fundaluri electro-acustice), o melopee diatonica intinsa ca un elastic imens peste scheletul unor pulsatii obsedante si unor sunete-pedala intrerupte de semnale-clopot, o lucrare aproape minimalista in economia sa de mijloace,in unitatea sa, o lentoare claustrofobica care se aduna in final intr-un unison.
EXPLOZIE de energie in viscerala Hyperkardia II.In memoriam Stefan Niculescu a lui Dan Dediu, o muzica extrem de eterogena, de maximalista, o muzica gestuala,a combinatiilor si a suprapunerilor, o muzica a unui calator nerabdator,care scormoneste intr-un caleidoscop de muzici si stari diferite, pozand incontinuu cu nerabdare, flash-uri de imagini vii, originale, insa nestatornice, printre care o aluzie muzicala la Ison II a Maestrului Niculescu (profesorul creatorului)- o melopee "spatializata", de o claritate si puritate dureroasa - se invarte ca intr-un fascinant carusel ludico-tragic, adunat in final intr-un unison.

IMPLOZIE treptata a lumii muzicii noi romanesti, parasita treptat, discret, elegant dar nu mai putin socant si dureros de toti marii ei maestri, ca Tiberiu Olah, Stefan Niculescu si, mai recent, Aurel Stroe; parasita treptat, in alt fel, de catre tinerii muzicieni si creatori, ancorati in preferinte cu miros de naftalina sau de euroi.
EXPLOZIE de vointa de a exista a aceleiasi lumi.


Programul concertului a fost alcatuit numai din lucrari romanesti si irlandeze:
Jane O'Leary : Sunshowers (prima auditie romaneasca) - pentru sextet
Vlad Maistorovici: Khadina (p.a.r.)- pentru 9 instrumente
John McLachlin: Leaves loose (p.a.r.)- pentru trio de suflatori
Ed Bennett: Slow Burn (prima auditie absoluta, lucrare dedicata ansamblului Profil Sinfonietta)
Dan Dediu: Hyperkardia II. In memoriam Stefan Niculescu

2 comentarii:

Sabina Ulubeanu spunea...

bine ca mai scrii tu, eu decembrie sunt consemnata, n-am voie aglomeratii.....macar inca vreo 10 zile cica.
misto cronica, mi-a placut.

Anonim spunea...

Of, sanatate :( exact ce iti lipsea acuma...