joi, 28 mai 2009

SIMN 2009: Day Four. Himere, ceasuri si Suzuki.

Marti, 26 mai. Dimineata, conferinta dubla (la care am asistat doar partial, din pacate, mai tre' sa si munceasca pentru patrie omul...). Japanese invasion continues, Hiroyuki Itoh si Misato Mochizuki, doi tineri (n. 1963, respectiv 1969) compozitori, afirmati pe scena internationala - mai ales Misato M., o compozitoare extrem de talentata, care imbina la perfectie intuitia cu ratiunea intr-un limbaj foarte proaspat ca timbralitate dar si serios justificat ca structura. Speram sa o mai avem printre noi, macar in varianta exclusiv sonora.



Seara, doua concerte. Primul, romani: devotioModerna, un ansamblu destul de nou, infiintat de Carmen Carneci - compozitoare, dirijoare (sic!), profesoara, directoarea Editurii Muzicale din Bucuresti, conducatoare de ansamblu de muzica moderna si mama dedicata, sa mai zica cineva ca femeile nu sunt multitask. Interpretii sunt variabili, inca nu s-a stabilit o formula definitiva a ansamblului, tineri si foarte entuziasti. Dintre ei se remarca Ana Chifu, probabil cea mai buna tanara flautista a momentului din Romania, un model de profesionism si muzicalitate, Constantin Urziceanu (clarinet), o calitate de sunet si o prezenta scenica remarcabile si Olga Podobinschi (pian), implicata si pasionata. In afara de piesa japoneza (Misato Mochizuki, Intermezzi I, flaut si pian, un "discurs fragmentat" foarte fresh), lucrari romanesti: Iulia Cibisescu-Duran, Self Portrait pentru clarinet, o lucrare sensibila care a beneficiat de un clarinet versatil si profesionist, Carmen Carneci - Summer Songs (flaut, pian, percutie), "zburatori" si "ploi de vara" printre colaj de micro-gesturi delicate si Corneliu Dan Georgescu, obsedanta Cum Statua (pentru intregul ansamblu), o incercare de patrundere a eternitatii.


Al doilea concert, recital Toshiya Suzuki, blockflote (flaut dulce). Interpret absolut genial, ne-a lasat pe toti masca (de Kabuki) cu forta impresionanta, virtuozitatea, muzicalitatea si versatilitatea pe care o scotea din delicatul - si, in general, limitatul - sau instrument. Un program foarte eterogen care i-a pus in evidenta toate calitatile: de la japonezi (Hosokawa, Itoh, Mochizuki, Ishii) la romani (Dinescu) si la macaronari (Sciarrino, Berio). As remarca ge-ni-a-la piesa Black Intention (Maki Ishii), la care Suzuki si-a desfasurat intregul arsenal, a cantat la doua blockflote simultan, a racnit, a lovit un Tam-Tam (gong foarte mare, de la orientali adus si introdus in muzica moderna) si ne-a uluit, foarte interesanta Toccata (Misato Mochizuki), cantata in duet cu koto (Nanae Yoshimura) si tulburatoarul Ceas al lui Bergson (Sciarrino), obsedanta, stranie si haituitoare, un studiu asupra persistentei si a pulsatiei discontinue.

Niciun comentariu: