joi, 26 martie 2009

Lolea si gadilatul de urechi

Am gasit aici un interviu foarte interesant cu Cristian Lolea, unul dintre cei mai buni compozitori romani (tineri, hai sa fim politicosi) de astazi. Asta ca tot promitea Sabina ca ne povesteste "cum este sa compui". Despre Lolea aflati mai multe daca cititi ce spune si ascultati ce scrie.

Insa ce m-a distrat cel mai mult la interviul respectiv - in afara de mentionarea pisicii Margareta ca muza inspiratoare - a fost citirea comentariilor Foarte tare, frate. De la "Carmina Burana" a lui Orff nu s-a mai scris muzica, si pe nimeni "nu intereseaza" aberatiile noastre sonore, noi - asa zisii "'telectuali romani". Sa-l cred pe cuvant pe individul care a scris? sau sa ii recomand sa se plimbe un pic in directia unei gropi? Altcineva isi marturisea conceptia profunda, ca "muzica e ceva care gadila placut urechea", de unde si lipsa de interes pt muzica domnului Lolea.Care nu ii gadila nimic, se pare.
Mda.Muzica, aceasta Cenusareasa tinuta in suturi de toti - daca celelalte arte isi permit sa EXPRIME tensiuni, tragism, tremur, dramatism, spaime, sa isi puna intrebari, sa caute raspunsuri, sa incerce sa exploreze, sa cucereasca, sa NU fie incluse in domeniul DECORATIVULUI, muzica e redusa la functia de "fundal" care eventual sa te faca sa te simti bine la o bere sau la o intalnire amoroasa. (acuma sa nu intelegeti ca muzica lui Lolea exprima numai tensiuni, tragism, etc, dar vad ca orice MICA intentie de originalitate, de iesire din cliseele timbrale, e catalogata drept psihotica). Imi zboara gandul la cei care isi cumpara tablouri in functie de Feng Shui si de ce gama de culori au in sufragerie.
Nu am nimic cu libertatea de opinie, "gusturile nu se discuta" zice o vorba inteleapta (na, mie nu imi place Orff, de exemplu), dar unele lucruri sunt strigatoare la cer. Prin "lucruri" inteleg atitudini, atitudini nocive, arogante, lipsite de orice respect, atotstiutoare si promovatoare de suficienta si banalitate.

Astept opinii din partea voastra, ai' de cititi Contemporania. Pentru voi ce inseamna muzica? Ce muzica ascultati? Ce asteptati de la o muzica?

Un comentariu:

Anonim spunea...

si productiva, cum e vorba aia...