Pe 26 noiembrie ora 19:00, la TNB, Sala Atelier, veti putea urmari
"o poveste japoneza fantastica si extraordinara care s-a nascut in perioda medievala inspirata din povesti mitologice grecesti sau indiene" -“Printul Oguri si Printesa Terute”. O reintepretare a teatrului traditional japonez: dans, teatru, masti si muzica, totul pe texte in japoneza medievala. De altfel, tema spectacolului este inspirata de o legenda medievala japoneza, despre moarte si inviere.
Text si regie: Takuo ENDO
Regie si coregrafie: Kei TAKEI
Productia: Teatrul X (Kai)
Spectacolul a fost montat si la Cluj, Bacau si alte orase inainte de a poposi si in capitala. Reactiile au fost foarte bune.
EDIT: spectacolul a fost intr-adevar fabulos, o demonstratie de ingemanare perfecta a traditionalului cu contemporanul. Ideea "povestasului"* medieval japonez, calator din sat in sat cu tolba cu legende si acompaniat de muzica, a fost reinterpretata ieri seara de un grup de actori-dansatori-cantareti perfect coordonati, un recitator-povestitor ce se acompania singur la shamisen (textul in japoneza medievala era pus in valoare de inflexiuni aproape muzicale ale vocii) si doi muzicieni exceptionali cu un inventar fascinant de instrumente de percutie (membrane, gonguri si clopotei) si de instrumente de suflat (dulci flaute de bambus sau trompete cu voci viscerale). Forta cu totul speciala a spectacolului s-a concentrat mai ales in cateva momente extrem de bine coregrafiate (transformarea grupului de dansatori intr-un cal furibund sau contorsionarile trupurilor chinuite in iad) sau in momente superb realizate din punct de vedere muzical (vocile actorilor in suprapuneri treptate, amintind de orga de gura sho,exploziile de percutie sau interventiile delicate ale shamisen-ului). O experienta singulara in peisajul teatrului romanesc.
*a se vedea si romanul din '87 al lui Vargas Llosa, El hablador ("Povestasul")
marți, 24 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu