joi, 21 noiembrie 2013

Meridian: Atelier de compozitie si violoncel

Forumul Cultural Austriac este un consacrat partener al fenomenului muzical contemporan.
Iata ca si in festivalul Meridian ne aduce evenimente nu doar interesante, cum e concertul din 5 decembrie, ci instructive si absolut de neratat pentru studentii de la compozitie si violoncel si pentru public, pentru ca, veti vedea, in 6 decembrie, atelierul se adreseaza compozitorului, interpretului si publicului.

Multumiri  compozitoarei Dana Probst pentru semnalare si va asteptam cu drag!

                                                                 ******



-->
Festivalul Internațional "Meridian - Zilele SNR-SIMC"
Ediția a IX-a, București 2-8 decembrie 2013

Joi 5 decembrie 2013, ora 17
Aula Palatului Cantacuzino

Recital de violoncel Tomasz Skweres (Polonia/ Austria)

Tomasz Skweres -  „Transformation" (5 Min)
Sorin Lerescu -  „Solo Multipli“ (10 Min)
Gerald Resch -  „al fresco“ (7 Min)
Dana Cristina Probst -  "por ser" (9 Min)
Johannes Berauer - „Chant 3“  (10 Min)
Tomasz Skweres - „Verse“ (5 Min)

Concert organizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac - București



Vineri 6 decembrie 2013, ora 15
Aula Palatului Cantacuzino

Tomasz Skweres (Polonia/ Austria) - Workshop de violoncel și compoziție cu tema:
Monolog - Dialog: interacțiunea dintre intimitatea laboratorului de creație și comunicarea compozitor - interpret - public

Workshop organizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac - București



Compozitor și violoncelist, Tomasz Skweres s-a născut în 1984 la Varșovia. Din anul 1997  locuiește la Viena, orașul în care și-a desăvârșit studiile de violoncel și compoziție sub îndrumarea profesorilor Stefan Kropfitsch și Valentin Erben - violoncel și Chaya Czernowin și Detlev Müller- Siemens -  compoziție.
Membru al Orchestrei Radio din Austria între 2009 și 2011, Tomasz Skweres este începând cu anul 2012 șef de partidă în Orchestra Filarmonicii din Regensburg (Germania).
Pentru activitatea sa atât pe tărâm interpretativ, cât și de creație, tânărul muzician a primit numeroase distincții la concursuri internaționale, dintre care menționăm premiul fundației Franz Josef Reinl, premiile festivalului și concursului de muzică de cameră Joseph Haydn (2006 și 2009), premiul concursului internațional de muzică de cameră Gaetano Zinetti - Italia, premiul de compoziție Ernst Krenek pentru anul 2013.
http://www.skweres-music.com/

În programul recitalului său, Tomasz Skweres prezintă lucrări pentru violoncel solo de compozitori români și austrieci din mai multe generații, acoperind totodată mai multe direcții stilistice.
Workshopul de violoncel și compoziție, privit ca o completare a recitalului,  se constituie atât ca o incursiune în repertoriul vast de posibilități tehnice care le stă astăzi la dispoziție compozitorilor și violonceliștilor, dar și ca prilej de a-i invita de aceștia la o reflectare mai adâncă asupra potențialului semantic și expresiv al fiecărei sonorități "noi" în contextul unei compoziții, evitând astfel o cădere în zona superficială a efectelor goale.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo Sabina!