marți, 14 februarie 2012

Atelier de muzică nouă la Muzeul „George Enescu”


Muzeul Naţional „George Enescu” a găzduit, pe 9 februarie 2012, un Atelier de Muzică Nouă al cărui program a inclus lucrări ale studenţilor Universităţii Naţionale de Muzică. Nu pot să nu îmi exprim admiraţia şi recunoştinţa pentru această instituţie care, parcă sfidând criza economică şi culturală, pune la dispoziţia compozitorilor şi interpreţilor români elegantul salon de muzică; cu atât mai mult cu cât, de această dată, concertul a fost dedicat studenţilor – pe care nu foarte multe instituţii şi operatori culturali îi sprijină.
A fost impresionant să observ, de asemenea, cât de bine a fost promovat acest concert, graţie organizatorilor săi, şi în special prin eforturile compozitoarei Diana Rotaru, cadru didactic asociat şi profesoara studenţilor participanţi la acest concert. Sala Muzeului Enescu a fost neîncăpătoare pentru publicul venit să asculte lucrările din program. O dovadă în plus că muzica nouă este ascultată şi apreciată, că are un public solid şi bine constituit şi că depinde doar de noi, iubitorii săi, să o facem din ce în ce mai cunoscută. O surpriză foarte plăcută a reprezentat-o prezenţa în public a compozitorilor Doina Rotaru, Carmen Cârneci, Nicolae Coman şi a altor personalităţi.


Interpreţii care au contribuit la reuşita acestui concert sunt binecunoscuţi iubitorilor de muzică contemporană, ei înşişi promotori activi şi neobosiţi ai acesteia. Ana Chifu (flaut), Valentin Ghita (oboi), Constantin Urziceanu (clarinet) şi Maria Chifu (fagot) au interpretat lucrările tinerilor compozitori cu talent, introspecţie şi o mare generozitate, tratând piese solo de 1-2 minute şi lucrări de ansamblu, mai ample, cu aceeaşi seriozitate cu care tratează în mod obişnuit lucrări ale repertoriului universal, în diferitele orchestre ale Capitalei. Alături de aceştia, interpreţi invitaţi au fost Octavian Moldovean (flaut), Corina Ciuplea, Alexandru Niţescu (violoncel), Lidia Ciubuc, Marius Cezar Iancu, Mihai Murariu, Corina Alexandra Tîrziman (pian). Cu toţii merită felicitări şi aprecierea noastră sinceră pentru efortul şi dăruirea cu care s-au implicat în acest eveniment.


Mihai Murariu si Maria Chifu

Organizat sub forma unui workshop de compoziţie, concertul a fost constituit din două părţi, prima cuprinzând, majoritar, piese solo, iar partea a doua – duo-uri. Cei nouă compozitori participanţi, studenţi în anii II şi III, sunt Irina Vesa, Corina Alexandra Tîrziman, Roland Sandor, Marius Cezar Iancu, Alexandru Mihalcea, Lidia Ciubuc, Diana Vulcu, Andra Iacobet şi Alexandru Sima. Unii dintre ei au, deja, în palmares, premii de compoziţie şi participări la importante concerte şi workshopuri. Pe câţiva îi cunosc personal, pe unii i-am cunoscut abia cu ocazia acestui concert; m-am bucurat din tot sufletul să pot să îmi reîntâlnesc / cunosc colegii întru muzică, să le pot asculta lucrările şi urmări evoluţia.
Irina Vesa este studentă în anul II la clasa profesorului Nicolae Coman; autoare a trei piese din cadrul workshopului (Attempt to Escape the Earth’s Atmosphere, Messier-Messiaen şi Secundă, secunde), Irina a câştigat premiul I la Concursul de Compoziţie Paul Constantinescu din 2011 şi se află pe un drum foarte promiţător în compoziţie. „Atunci când compun nu pornesc neapărat de la o idee fixă – exterioară muzicii; nu îmi propun să redau prin muzică ceva anume (cel puţin, nu de obicei). Acel ceva exprimat prin muzica mea îmi este mie revelat deodată cu naşterea şi evoluţia acelei muzici”. Sensibilitatea şi cultura solidă (pe care am remarcat-o şi cu alte ocazii) o recomandă pe Irina Vesa ca pe una dintre „vocile” componistice cele mai sonore din prezent şi din viitorul foarte apropiat.
Corina Alexandra Tîrziman, anul II la clasa profesoarei Mihaela Vosganian, este, în acelaşi timp, şi o foarte talentată interpretă la pian; creaţia ei componistică va avea mult de câştigat de pe urma acestui atu. Virtuozitatea, vivacitatea, pregnanţa ritmică şi o puternică forţă de sugestie – iată câteva dintre trăsăturile lucrărilor ei. În workshop, a fost prezentă cu două lucrări – Parody (pentru clarinet solo) şi Opposite Twin Gloves – Sonata pentru flaut şi pian (cu mănuşi) – o lucrare spectaculoasă şi excelent interpretată de Octavian Moldovean (flaut) şi compozitoarea însăşi, la pian (într-adevăr, cu mănuşi!)


Octavian Moldovean si Corina Tîrziman

Roland Sandor este student în anul II la clasa profesoarei Doina Rotaru. Venind din lumea muzicală a Clujului, Roland a fost prezent în concert cu două lucrări: Metricasimetric (pentru oboi solo) şi Întins, un duo pentru flaut şi pian.
Marius Cezar Iancu, anul II la clasa profesoarei Livia Teodorescu-Ciocănea, excelent pianist, la rândul său, este autorul a trei piese din program: Un câine în oraş (pentru fagot solo, în impecabila interpretare a Mariei Chifu, o lucrare curajoasă, cu un puternic impact vizual, despre care compozitorul notează – „este o piesă care încearcă să reflecte lumea văzută prin ochii unui câine. Totul este distorsionat şi agitat, lumea văzută cu o teamă de necunoscut”), Încotro (singura piesă din program pentru cvartet instrumental, aducându-i pe scenă pe toţi cei patru interpreţi principali – Ana Chifu, Valentin Ghita, Constantin Urziceanu şi Maria Chifu) şi, în partea a doua a concertului, Duo. Cezar a participat şi în calitate de interpret în acest concert, interpretând la pian câteva dintre piesele colegilor săi.


Maria Chifu

Alexandru Mihalcea, anul II la clasa profesorului Nicolae Coman, este un participant constant la workshopuri şi o prezenţă activă în viaţa componistică bucureşteană. A câştigat mai multe premii de compoziţie, în cadrul concursurilor Paul Constantinescu şi Ştefan Niculescu. Deopotrivă un excelent chitarist, Alexandru Mihalcea are o preferinţă pentru zonele „sumbre” ale mitologiei; piesele din program s-au intitulat 13 (pentru flaut solo, în minunata interpretare a Anei Chifu; compozitorul notează: „Un număr rău famat în conştiinţa colectivă, un pas întru superstiţie printr-o cinetică matematică ce cochetează cu ideea lui Fibonacci şi a aproximării perfecţiunii imperfecte naturale”), Mecanism, Portretul unui demon. El mai este şi autorul piesei Bolgia pe care am ascultat-o cu ocazia unui alt workshop şi care demonstrează aceleaşi calităţi expresive, precum şi un program estetic deja foarte bine conturat.


Ana Chifu

Lidia Ciubuc, o prezenţă delicată şi distinsă, excelentă pianistă, este studentă în anul III la clasa profesoarei Livia Teodorescu-Ciocănea; de asemenea un participant activ la viaţa muzicală bucureşteană, fiind prezentă la numeroase workshopuri şi concursuri. A avut două lucrări în acest concert – Distinto pentru oboi şi fagot (despre care notează că reprezintă „o tratare expresivă a unui dialog perceptibil de burlesc şi jovialitate) şi Caractere în evoluţie pentru pian solo, interpretată de compozitoarea însăşi, cu graţie şi expresivitate şi cu certe virtuţi tehnice.


Lidia Ciubuc si Corina Tîrziman

Diana Vulcu este studentă în anul III la clasa profesoarei Doina Rotaru; un temperament puternic, dublat de o sensibilitate feminină – ce se răsfrâng în plan componistic, Diana explorează cu tenacitate planul timbral, după cum o dovedeşte şi lucrarea În mijlocul furtunii care a câştigat, anterior acestui workshop, un important premiu de compoziţie; cealaltă piesă cu care a fost prezentă în concert – Karikature – pentru oboi solo – se înscrie în aceeaşi zonă a incursiunii în timbral, cu valenţe expresive remarcabile. Excelentă interpretarea lui Valentin Ghita!


Valentin Ghita

Andra Iacobet, o altă voce componistică în devenire, studentă tot la clasa profesoarei Doina Rotaru în anul II, a participat în acest workshop cu două lucrări – Marriage pentru flaut şi pian, în excelenta interpretare a Anei Chifu şi a Lidiei Ciubuc – colega sa (admir extraordinar colaborarea dintre participanţii la acest workshop şi generozitatea cu care s-au sprijinit unii pe alţii) şi Grotta Azzuro pentru clarinet solo, o lucrare despre care compozitoarea notează: „A luat naştere în urma unei călătorii în Italia (Napole) şi reflectă această impresie pe fondul specificului locului: azuriul apei, legănarea bărcilor şi mişcarea ondulată a valurilor”. Constantin Urziceanu a oferit o interpretare expresivă, dublată de un sunet cald, inconfundabil, deja, şi care reprezintă marca sa distinctivă. Muzica românească se poate mândri cu interpreţi foarte talentaţi, iar Constantin Urziceanu este în primele rânduri.


Constantin Urziceanu

Last but not least, Alexandru Sima, student în anul II la clasa profesoarei Doina Rotaru, un explorator curajos al unor zone componistice particulare, are, la rândul său, un program estetic bine conturat, în care elementul timbral joacă un rol fundamental; piesa Atavism pentru flaut solo şi Duo-ul pentru clarinet şi pian, deşi reduse ca dimensiuni, posedă reale calităţi, construcţie solidă, expresivitate şi forţă de sugestie – virtuţi pe care tânărul compozitor le-a demonstrat şi cu prilejul participării la alte evenimente, inclusiv pe scena Ateneului Român.
Nu pot încheia aceste impresii fără a readuce în prim-plan cei unsprezece interpreţi, fără de care acest concert nu ar fi putut avea loc. Cei care sunt încă studenţi au colaborat şi şi-au sprijinit colegii; cei care sunt, deja, interpreţi consacraţi, au făcut o adevărată demonstraţie de profesionalism şi de dăruire; muzica românească le datorează, deja, enorm, şi sper ca exemplul lor să fie urmat de cât mai mulţi interpreţi, care să includă în repertoriile lor lucrări ale tinerilor compozitori. Cred, mai mult ca oricând, că muzica românească are un prezent, mai ales un viitor (dovadă fiind compozitorii ale căror lucrări le-am putut asculta în acest recital-atelier) şi un cuvânt important de spus în cultura universală – la a cărui rostire trebuie să participăm cu toţii.

Veronica Anghelescu
Pentru Contemporania